Historia pizzy – jak się to wszystko zaczęło…

 Większość osób uważa, że początki pizzy są związane z Włochami, jednak tak nie jest. Początki pizzy związane są z Grecją. Pierwotną wersją pizzy są greckie placki plangutos. Placki te były cienkim ciastem, na które nakładane były różnego rodzaju dodatki. Jednak trzeba pamiętać, że samo słowo pizza pojawiło się po raz pierwszy właśnie we Włoszech. Bardzo istotną kwestią jest fakt, że nazwa ta po raz pierwszy została użyta przez restaurację w Neapolu. Była to i do tej pory jest pizzeria Antica Pizzeria Port’Alba.

Najpopularniejsza odmiana pizzy

Odmian i rodzajów pizzy, które dostępne są na rynku, jest w zasadzie nieskończona ilość, jednak najpopularniejszą odmianą pizzy jest Margherita. Ta odmiana pizzy powstała w 1889 roku, która była przeznaczona dla królowej Małgorzaty i króla Umberto. Nazwa właśnie pochodzi od królowej Małgorzaty.

Pizza w Polsce

Pierwszy raz w historii Polski pojawiła się na dworze królowej Bony i została zaserwowana podczas przyjęcia weselnego z Zygmuntem Starym. Można więc podsumować, że początki pizzy w Polsce sięgają XVI wieku, natomiast obecnie można ją znaleźć praktycznie wszędzie.

Najważniejsza idea pizzy

Przede wszystkim pizza z założenia powinna być daniem, które każdy może przygotować bez najmniejszych problemów i zrobić je tak naprawdę ze wszystkiego. Ważną i ciekawą kwestią jest to, że pizza była daniem, która mogła być przygotowywana przez każdego, nawet w warunkach wojennych. Aktualnie pizza uważana jest za danie typu fast food, jednak jej przygotowanie wymaga dużo więcej czasu niż pozostałych dań tego rodzaju.

Ojczyzna

Niestety ustalenie tego, jaka nacja wymyśliła pizzę, jest obecnie praktycznie niemożliwa. Najczęściej przyjmowaną tezą jest to, że to właśnie Włochy są ojczyzną pizzy. Nazwa ta po raz pierwszy pojawiła się w X wieku. W pierwotnej wersji był to drożdżowy placek z oliwą i ziołami. Pomidory pojawiły się dopiero w okolicach XVIII i XIX wieku. Pizza zdobyła popularność dopiero w połowie XIX wieku dzięki faktowi otwarcia pierwszej pizzerii. Wyróżnić można dwie pierwsze wersje pizzy Marinara (od ludzi morza) oraz właśnie Margherita. Margherita była doskonałym ukłonem w stronę flagi włoskiej, ponieważ była zbudowana na bazie białej mozzarelli, pomidorów oraz zielonej bazylii.

Sytuacja obecna

Obecnie pizza spotykana jest praktycznie w każdym miejscu na ziemi. Wersji pizzy jest naprawdę dużo i z całą pewnością każdy może znaleźć taką, która go zainteresuje. W 1984 roku neapolitańscy pizzerzy określili, że prawdziwa pizza neapolitańska musi mieć 35 centymetrów średnicy, 30 milimetrów grubości i być pieczona w piecu opalanym drewnem przez dokładnie półtora minuty. Wydaje się to krótko, jednak jak widać wystarcza.

Zobacz dobrą pizzę

Jeśli chce się dobrze zjeść to, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na ciasto, które nie może być ani zbyt grube, ani zbyt cienkie. Powinno właśnie mieć idealną grubość. Oczywiście nie można także zapominać o najlepszych składnikach, które zapewniają odpowiednią jakość pizzy. Włosi stosują oliwę, jednak u nas najlepszym wyborem jest sos czosnkowy. Wybierając najlepszą pizzę z całą pewnością trzeba zwrócić uwagę, na wszystkie tego rodzaju kwestie.

X